Vandaag vertrekken we om 6.00 uur met de gedachte vandaag Sierra Leone te bereiken. 400 km moet er overbrugd worden, maar dan moet alles meezitten. Het begin is goed, we rijden in 3 uur tijd 150 km. We denken dat de wegen richting hoofdstad Conakry steeds beter worden, maar helaas. We komen zoveel autowrakken en gestrande vrachtauto’s tegen dat we de gemiddelde snelheid snel zien teruglopen. Er wordt aan de weg gewerkt door een Chinese maatschappij, er is een start gemaakt. Ze hebben kruizen gezet op nog te slopen hutten en huizen. Hoewel, sommige hutten staan er zodanig bij dat er niet veel meer aan te slopen is ?

De geschatte werktijd voor dit project is nog 10 jaar. Nu hebben we er vooral veel last van. Volgens de kenners in de bus had Strukton voor minder overlast gezorgd!!

Opvallend op deze wegen is dat alles uit de kast gehaald wordt om zoveel mogelijk in 1 rit mee te nemen. Volle vrachtauto’s, auto’s met meer dan 10 personen, bepakt met 2 meter hoge lading en levende kippen aan de ruitenwissers. Veel bromfietsen met 3 man en een baby in draagzak.
In Loungi loopt in het dorp het verkeer vast door één enkele kapotte schoolbus. Het verkeer wordt zo geregeld dat iedereen elkaar in de weg moet rijden, een mooie Afrikaanse chaos!!

Ton helpt de verkeersagent en zo hebben we maar 1 uur vertraging. Weer iets verderop is een ongeluk gebeurd (dit hadden we elk half uur verwacht). Iedereen gaat kijken (wij ook), het resultaat is weer 1 uur vertraging. Al met al is Guinee een echt Afrikaans land om door te reizen, schitterend, maar trek er wel een aantal dagen voor uit, want het schiet niet op!

Guinee is ook een gastvrij land, dat veilig aanvoelt. Nu de wegen nog!
Door het vele oponthoud halen we de grens met Sierra Leone niet op tijd. Die gaat namelijk om 18 uur dicht. We overnachten ca. 40 km voor de grens. Eindstreep nog net niet gehaald dus, maar misschien is het wel mooier om bij daglicht aan te komen in plaats van in het donker.