Een Schoolbus voor de Da Vinci School in Serekunda

In 2017 hebben we een touringcar van Rossum naar Gambia gebracht. Een reis van 6000 kilometer door Marokko, Westelijke Sahara, Mauretanië en Senegal. De Da Vinci School had een bus nodig om leerlingen op te halen en weg te brengen uit dorpen in de omgeving.

0 km
Afstand
0
Reizigers
0
Geworven fondsen

Het Doel

Op de Da Vinci School in Serekunda (Gambia) krijgen honderden leerlingen onderwijs. De leerlingen komen niet alleen uit Serekunda, maar ook uit de omliggende dorpen. Het openbaar vervoer in Gambia is niet erg betrouwbaar, als het er al is. De directeur van de school, Lamin, heeft dringend behoefte aan een schoolbus waarmee de leerlingen ’s ochtends opgehaald kunnen worden en aan het eind van de dag terug naar huis gebracht. Hiermee kan hij beter onderwijs verzorgen, de leerlingen zijn op tijd en zijn fit omdat ze geen urenlange reis hebben hoeven maken.

Touringcarbedrijf De Avonturier doneerde een DAF / Van Hool Touringcar. Deze touringcar uit 1989 is technisch onverwoestbaar, maar komt in Nederland niet meer door de keuring vanwege de milieu-eisen.

De DAF is van te voren goed nagekeken en voorzien van slaapplaatsen zodat de reizigers onderweg binnen kunnen slapen. Voordat we vertrekken is de bus volgepakt met o.a. lasapparaten, gereedschap, bedden en ander materiaal dat de school goed kan gebruiken.

Het bijeengebrachte sponsorgeld werd niet alleen gebruikt om de bus naar Gambia te brengen, maar ook om de school uit te breiden. Er zijn bouwmaterialen aangeschaft en aannemers ingehuurd. De school heeft twee extra verdiepingen gekregen waardoor er nog meer leerlingen ontvangen kunnen worden.

De reis

Op 3 januari 2017 vertrekken we met de bus vanuit Rossum naar Gambia! Het reisgezelschap bestaat uit chauffeurs Ton en Niels, Rob, Eddy, John, Wim, Koen en Harry. Tot aan zuid Spanje rijden ook chauffeurs Frank en Peter mee, zodat we lekker op kunnen schieten. Tot aan Malaga rijden we bijna non-stop door. Hier nemen we afscheid van Frank en Peter, en in Algeciras nemen we de ferry naar Marokko.

Via Tanger rijden we naar Marrakesh, daarna een mooie tocht door de Hoge Atlas en vervolgens zakken we af naar de Westelijke Sahara. Onderweg moet een kapotte stabilisatorstang gerepareerd worden, het zorgt voor enig oponthoud maar de bus houdt zich verder uitstekend.

Vanaf de Westelijke Sahara rijden we door Mauretanië naar Rosso, de grensovergang naar Senegal. Hier hebben we enkele dagen vast gestaan. De douane wil ons niet doorlaten wegens de gespannen situatie in Gambia. Na lange gesprekken en contact met de ambassade in Dakar mogen we eindelijk onder escorte door Senegal naar Gambia rijden. We hadden dit graag via Dakar willen doen, maar dat werd ons niet toegestaan.

Op 14 januari 2018 zijn we aangekomen in Serekunda, Gambia. We zijn zeer gastvrij ontvangen door schoolhoofd Lamin en zijn collega’s. De bus is met veel ceremonieel overgedragen.