Ook vandaag weer tegen 7 uur uit de veren. Om half 8 rijden we naar Dakhla, dat is 25 kilometer verderop, om onze vriend Hassan even te ontmoeten. Hij heeft ons in 2017 geholpen toen we pech hadden met onze eerste bus naar Afrika en we hebben altijd contact gehouden. Leuk om hem even weer te spreken.

Daarna rijden we verder naar het zuiden. De wegen worden hier slechter, onder Dakhla woont echt bijna niemand in dit land, dus we rijden uren en uren en zien nauwelijks huisjes of mensen. Af en toe een tegemoet komende vrachtwagen en dat is het dan wel. Rond 14 uur komen we bij de Marokkaans-Mauritaanse grens. Er staat een lange rij vrachtwagens en auto’s, dit gaat wel even duren. We staan inderdaad uren in de rij met de bus. Ondertussen gaan Nol en Wim naar de barbier (dat hebben Wim en Rob daar in 2020 ook al eens gedaan), Harry en Koen bestellen een cola in het café en kunnen daar de wifi gebruiken. Robert en Ton doen een kleine reparatie aan de chauffeursstoel (daar moeten zij en Henk per slot van rekening de hele dag op zitten). Zo vermaken we ons wel, je moet je er hier nu eenmaal op instellen dat het niet snel gaat. Iets na zessen staan we dan eindelijk vooraan, kan Ton de papierwinkel in orde maken met de douane en moet de bus nog door de scanner. Dat gaat allemaal goed, maar inmiddels is het 19 uur geworden en gaan de luikjes dicht. We zijn 5 minuten te laat voor de laatste stempels en daarom kunnen we Marokko vandaag nog niet uit. Tja, dan hier maar overnachten.

We koken een fijn potje macaroni met tomatensaus op het douaneterrein en zitten net smakelijk te eten als de douane opnieuw langs komt en aangeeft dat niemand hier vannacht kan blijven. De boel gaat op slot en wij moeten maar een hotel nemen. Er zijn er vijf, dus we kunnen kiezen. Het wordt vannacht het Al Shmokh hotel, waar we twee 4-persoons kamers kunnen krijgen voor 2 tientjes per persoon. En dat is dan inclusief wifi, warme douches, grote handdoeken, een normaal toilet en zelfs een tv. Kunnen we eindelijk de rouwrandjes onder onze nagels vandaan krabben ????. We gaan er van uit dat onze bus goed bewaakt op het douaneterrein staat en dat we morgen om 9 uur (dan gaan ze pas open) als eerste weer weg kunnen. Wordt vervolgd!