De wielen van de bus gaan rond en rond. Tot 4.30 uur, dan stopt ie er mee, ergens diep in Frankrijk, bij Angoulême. We kunnen het een gecompliceerd brandstoftoevoer probleem noemen, maar laten we het niet moeilijker maken dan het is: we staan zonder diesel. De tank blijkt leeg, terwijl de meter aangeeft dat er nog minstens een kwart in zit. Een kolfje naar de hand van onze monteurs. Robert en Ton stellen al snel de diagnose, Eddy vult de diesel bij. We hebben altijd extra jerrycans bij ons, eigenlijk voor onherbergzaam gebied als we eens niet op tijd kunnen tanken, maar het komt nu ook goed van pas. Daarna moeten de brandstof- en verstuiverleidingen ontlucht worden, da’s ook nog wel een klusje. Maar alles komt weer op zijn potjes terecht en een dik uur later zijn we weer onderweg. Wie nog even wil slapen kruipt zijn nest weer in, de rest volgt de reis ‘live’ vanuit chauffeursstoel en zithoek.

’s Ochtends een rijdend luxe ontbijt met koffie en kerststol. Het is vlak voor Kerst, we hebben meerdere stollen en kerstpakketten aan boord. Om een uur of 10 rijden we Spanje binnen bij San Sebastian. Door het Baskenland kronkelen we verder over de snelweg. Vandaag gaan we heel Spanje door. Bovenin Spanje is het regenachtig, maar in de loop van de dag wordt het vriendelijker weer en breekt zelfs af en toe de zon door. Vandaag schiet het lekker op, via Burgos en Valladolid zijn we aan het einde van de middag in de buurt van Salamanca. Daar is het tijd voor de verplichte drie kwartier rust voor onze chauffeurs. Dat combineren we met een maaltijd in een restaurant. Via Google Maps zien we goede recensies bij Mesón Viejo del Jamón. Het ligt in een dorpje zo’n anderhalve kilometer van de snelweg. De locals zitten aan de bar, een enkeling kijkt voetbal op tv en wij bestellen Iberische ham en gefrituurde tapas. Het smaakt prima, ze er in gespecialiseerd hier, boven de bar hangen rijen gedroogde hammen.

Inmiddels is het buiten donker geworden en koud! Niet gek, want we zitten hier op ruim 1000 meter hoogte op de Spaanse hoogvlakte. Vannacht gaat het hier weer vriezen en het mist behoorlijk. Wij rijden door naar het zuiden. Als we eenmaal dalen trekt de mist op en gaan we over rustige autowegen langs Cáceres, Sevilla en Jerez. Inmiddels is het al middernacht geweest. Om 2.30 uur arriveren we in de haven van Algeciras. Daar scoren Harry en Koen een ticket voor de ferry van 7 uur naar Tanger Med in Marokko. En dan nog heel even rust.